BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 12.06.2023| Okunma Sayısı: 543

 

 

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

 

14.04.2023 tarihinde Iğdır S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda müvekkilleri ile görüşmek için avukat bekleme alanında beklemekte olan baromuz bir kısım avukatlarının parmaklıkların iç kısmından infaz koruma memurları tarafından tutuklu/hükümlüye bağırıldığını duymaları, akabinde arbede ve tutuklu/hükümlünün bağırma sesleri ile darp seslerinin gelmesi üzerine içeride tutuklu/hükümlüye şiddet uygulanıp uygulanmadığını sormuşlardır.

Meslektaşlarımızın sorusu üzerine demir parmaklıkların avukatlara kapalı kısmından aynı anda yaklaşık 10 infaz koruma memuru meslektaşların üzerine yürümüş, etraflarını sarmış ve “siz kimsiniz ulan, mahkumları galeyana getirerek isyana teşvik ediyorsunuz?” demek sureti ile meslektaşlarımızı sözlü ve fiziksel olarak tehdit etmişler, adeta ablukaya almışlardır. Meslektaşlarımızın infaz koruma memurlarına hitaben üsluplarına dikkat etmeleri gerektiği uyarısına karşılık “sen kimsin ulan” minvalinde sözler sarfedilmiştir.

Yaşanan olaylar üzerine meslektaşlarımız tarafından tutanaklar tutulmuş, Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş, Ceza İnfaz Kurumu yönetimi ile görüşülmüş, Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşme sağlanmaya çalışılmış ve fakat görüşme çağrısına yanıt verilmemiştir.  

Devam eden süreçte pek çok meslektaşımıza Iğdır Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu/hükümlülere cebir ve şiddet uygulandığı bilgisi gelmiş, ayrıca mağdurların infaz koruma memurlarından çekinceleri olması nedeni ile pek çoğunun şikayetçi olmaya çekindiği bilgisi edinilmiş, baromuz başkanlığına Ceza İnfaz kurumundan yazılı dilekçeler ulaşmıştır. Ulaşan bu dilekçeler ihbar Kabul edilerek Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmiştir. Ayrıca yine ceza infaz kurumunda kötü muameleye maruz kalan tutuklu ve hükümlülerin intihar eylemleri ulusal basına da yansımıştır.

Gelinen aşamada konu ile alakalı olarak Cumhuriyet Başsavcılığının bilgisi olduğu halde baromuz görüşme talepleri yanıtlanmamış, Ceza İnfaz Kurumu yönetimi ile yapılan görüşmeden sonuç alınamamış, meslektaşlarımıza yapılan muamele karşısında etkili adli süreç işletilmediği gibi aksine meslektaşlarımız şikayet edilmiş ve Ceza İnfaz Kurumunun tutuklu/hükümlülere karşı katı, insan onuruna yakışmayan tavrı artarak devam etmiştir. Baromuza ulaşan dilekçeler bu hukuksuzluğun devam ettiğinin göstergesidir.

Ceza infaz kurumları ve infaz koruma memurları tutuklu/hükümlülerin insani değerleri, onurları ve yaşam hakkı üzerinde tasarruf yetkisi olmayan, kurumda bulunan her bir kişiye karşı insan onuruna yaraşır şekilde davranmak zorunda olan kişi ve kurumlardır. Yetki, görev ve sorumluluklarını kötüye kullanan kişi ve kurumlar hakkında etkili bir soruşturma düzenlenmemiş, yaptığımız şikayetler dikkate alınmamıştır. Devam etmekte olan bu hukuksuz muamele son buluncaya ve sorumlular hakkında yapılması gereken adli ve idari süreç etkili bir şekilde işletilinceye kadar Iğdır Barosu olarak süreci takip edeceğimizi kamoyuna saygı ile duyururuz.

 

 

  IĞDIR BAROSU BAŞKANLIĞI

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

27.04.2024
AV. ÖZGÜR KURBAN GÜL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.